Z čeho péct cukroví pro psy? Aneb obiloviny/mouka a pes.

Poprvé zkoušíte péct pro svého čtyřnohého parťáka? Nebo možná už máte své první pečení pro pejsky za sebou. Základní info o moukách a obilovinách v souvislosti se psy se hodí pro každého pejskaře. Pár minut čtení a budete v obraze.

Pamlsky pečeme z masa, zeleniny, ovoce, tuku, vajec, semínek, bylinek a někdy také obilovin.

Používat nebo nepoužívat obiloviny a mouku při pečení psích pamlsků? Co znamená, když je pamlsek bezlepkový? Je také bezobilný?

Škrob

Všechny obiloviny obsahují v největším objemu sacharidy, které jsou tvořeny především škrobem. V zrnech najdete dále vlákninu (což je neškrobový polysacharid), bílkoviny, minerály, vitamíny a malé množství tuků.

Škrob je složka, kterou bychom se měli snažit v psí misce minimalizovat. Jeho nadužívání totiž negativně ovlivňuje zdraví psa – může narušovat kolonie mikrobů v jeho trávicím traktu a tím narušovat jeho imunitu. Pes pak může trpět na alergie, kvasinky, záněty.

Škrob samozřejmě není jen v obilovinách, ale také v bramborách, luštěninách, některém ovoci a zelenině. Pozor, pokud je něco bezobilné (grain-free), ještě to neznamená, že je tam také méně sacharidů a škrobu!

Pes pro svůj život obiloviny a mouku nepotřebuje, ale může je konzumovat, pokud je snáší. Když však pes nesnáší nějakou potravinu, nejčastěji se jedná právě o obilniny, zejména pšenici. Tato nesnášenlivost často souvisí s lepkem. (Dr. Simon)

Co je to vlastně ten lepek?

Obiloviny obsahují bílkoviny – prolaminy a gluteliny. Jsou ve vodě nerozpustné, ale při styku s vodou bobtnají za vzniku gelu, který nazýváme lepek. Lepku se také říká gluten – z latiny to znamená lepidlo. Z tohoto názvu je už asi jasné, jaká vlastnost přísluší lepku. Při zpracování těsta, kdy spojíme mouku s vodou a hněteme ji, začne lepek bobtnat, těsto drží při sobě – lepí, je tažné a pružné.

Které obiloviny lepek obsahují?

  • pšenice (i její druhy semolina, špalda, kamut),
  • ječmen,
  • žito,
  • triticale,
  • a oves (oves neobsahuje lepek, ale obsahuje jinou bílkovinu, která také může způsobovat některým jedincům problémy a navíc výrobky z ovsa mohou být kontaminovány lepkem ze strojů po předchozím zpracování jiných obilovin).

Ve kterých obilovinách lepek není? Přirozeně bezlepkové jsou:

  • proso,
  • čirok,
  • kukuřice,
  • rýže,
  • pohanka,
  • amarant (laskavec),
  • quinoa (merlík).

Lepek není i v dalších běžných potravinách např. v bramborách, luštěninách, semíncích a ořechách.

Teď už si dokážete odvodit, že:


Bezobilný pamlsek je bezlepkový, ale bezlepkový pamlsek může a nemusí být bezobilný.


Samozřejmě je mnohem důležitější, čím krmíme, než jaké dáváme pamlsky. Pamlsků bychom měli dávat jen 5-10% z celkového denního příjmu psa. Těch zbývajících 90% krmné dávky je to, co především ovlivňuje zdraví psa. Ale i mlsání přece může být zdraví prospěšné nebo alespoň neškodit příliš.

Máte zdravého psa? Pokud se rozhodnete, že vzhledem k množství pamlsků, které váš pes spořádá, vám použití mouky v pamlscích nevadí (a bezlepkové mouky jsou pro vás finančně drahé), pak dávejte přednost těm moukám, které jsou celozrnné.

Celozrnné mouky mají totiž vyšší obsah vlákniny, bílkovin, minerálů a vitamínů než mouky bílé.

Kterou mouku vybrat?

Lepkové mouky

Lepkové mouky, které jsou u nás v českých kuchyních běžně používané – pšeničná hladká, polohrubá,grahamová, špaldová včetně celozrnných variant mají množství sacharidů kolem 70g na 100g mouky. Ovesná má o trochu méně 65g ve 100g mouky.

Co se týče lepku, tak nejvíce ho má mouka špaldová a světlá pšeničná hladká. Naproti tomu ovesná mouka má téměř o polovinu méně lepku než špaldová.

Pokud by jsme tedy vybírali z běžně dostupných lepkových mouk podle parametru množství sacharidů a lepku, vychází mi jako nejvhodnější mouka – mouka ovesná ideálně celozrná.

Ovesnou mouku si doma vyrobíte jednoduše. Umixujte na jemno ovesné vločky.

Bezlepkové mouky

Nejméně sacharidů (do 25g) obsahují bezobilné mouky: konopná, lněná, dýňová, maková, mandlová, sezamová, kokosová. U těchto mouk už se bohužel dostáváme finančně dost vysoko.

Běžnější bezlepkové mouky (jáhlová, pohanková, čiroková) mají stejně jako lepkové mouky obsah sacharidů kolem 70g na 100g mouky. Kukuřičná a rýžová mouka pak mají obsah sacharidů kolem 75- 80g na 100g mouky. Méně sacharidů má mouka amarantová a quinoa a to kolem 60g na 100g.

Pokud chcete použít pro pečení bezlepkovou mouku, pak dejte přednost přirozeně bezlepkovým moukám tzn. z přirozeně bezlepkových obilovin např. jáhlová, pohanková, rýžová, amarantová, čiroková nebo některou bezobilnou pokud vám to finance dovolí. Namíchaným bezlepkovým směskám se raději vyhněte nebo si přinejmenším před nákupem přečtěte složení. Často obsahují rafinované škroby, zahušťovadla a emulgátory.

Počítejte s tím, že bezlepkové mouky se při výrobě těsta chovají trochu jinak než klasické mouky s lepkem. Lepší je vždy použít směs těchto mouk – každá mouka má trochu jiné vlastnosti a když je smícháte, můžete se tak více přiblížit k chování mouky s lepkem. Plně můžete pšeničnou mouku v receptech nahradit moukou pohankovou – tu nemusíte (ale můžete) míchat s jinou bezlepkovou moukou.

Z bezlepkových mouk používám pro pečení pro pejsky právě mouku pohankovou. Obsah sacharidů je zhruba na stejné úrovni jako u mouk lepkových, mouka nemá lepek což je pro psy lepší, není tak drahá jako jiné bezlepkové mouky a dobře se s ní pracuje.


Jak to všechno shrnout?

Nechci používání mouky pro psí pamlsky propagovat nebo naopak hanit. Každý si musíme najít vlastní cestu, vhodnou právě pro svého psa.

I my lidé si vybíráme své pamlsky. Pro naše tělo je rozdíl, když si dáme velkosériově vyráběnou sušenku z bílé mouky a palmového tuku nebo domácí sušenku z celozrné mouky. Zásadní rozdíl je ve složení. Stejně tak bychom si měli vybírat i u pamlsků pro naše chlupáče.

Pamlskem chceme pejskovi dát něco navíc, něco dobrého, ideálně zdravého a pro psa přínosného. Protože každá výživově hodnotná a zdraví prospěšná mňamka, kterou psovi dáte, se počítá.

Kdo peče pro psy, tak ví, že s těstem bez mouky se pracuje špatně – nějaké vykrajovánky moc jednoduše dělat nemůžete. Protože rozjíždím pekárnu pro pejsky a někdy chci pro vaše pejsky upéct nejen něco mňamkózního, z co nejvíce pro psy prospěšných ingredinecí, ale také něco krásného, prostě musím někdy mouku použít. Proto jsem se začala o mouku zajímat. A proto jsem si musela mezi moukami vybrat pro sebe ty pravé.

Pokud vybíráte tu pravou mouku pro vaše psí pečení i vy, tak doufám, že vám můj článek výběr trochu ulehčil.

Přejeme vám krásné Vánoce a povedené cukroví pro pejsky!

Pac a pusu,

Jana a Aristo.

p.s.: A pokud by jste se k pečení pro pejsky nedostali, tak si naše psí cukroví můžete koupit v BEZOBALU v Třinci :).

Zdroje:

  • kaloricketabulky.cz
  • dogsnaturallymagazine.com
Jana Kubiszová
Spojila jsem svou lásku ke zvířatům, vášeň pro pečení a zábavu. Hledám cesty, jak vyrábět pamlsky s minimem mouky. Ráda se s vámi podělím o recepty na domácí zdravé mňamky pro psy a další tipy a informace nejen do "psí" kuchyně, ale i do našeho společného života se psy. Jsem autorkou mini kuchařky Keksíkovy mlsky pro psy>>. Pomohu vám užít si chvíle tvoření v kuchyni ať i vaši mazlíčci můžou skákat štěstím :).Můj příběh najdete tady>>

Líbí se vám články? Chcete zůstat v kontaktu?

Přihlašte se!

Staňte se členem naší smečky.
Zadejte svůj email
a 1x do měsíce dostanete do mailu čerstvou dávku psího čtení.

Správcem zadaných osobních údajů je Ing. Jana Kubiszová.
Osobní údaje (jméno, email) jsou sbírány za účelem zasílání novinek z blogu www.psikeksik.cz a dalších obchodních sdělení PSÍHO KEKSÍKU. Zasílání můžete kdykoli jednoduše přímo z emailu zrušit. Bližší informace najdete v dokumentu Ochrana osobních údajů

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.