Používat či nepoužívat obiloviny a mouku při pečení psích pamlsků? I já jsem tuto otázku řešila.
Jestli už máte první psí pečení za sebou nebo teprve s pečením dobrot pro pejsky začínáte, pro vás všechny je tady článek se sumářem o mouce. Stačí pár minut čtení a budete v obraze.
Používat tedy na pamlsky pro pejsky mouku? Pokud ano, pak z kterých obilovin? Abychom si na tyto otázky mohli odpovědět, potřebujeme vědět základní informace o obilovinách.
Co jsou obiloviny?
Obiloviny jsou semena šlechtěných travin a řadíme k nim:
- pšenice
- žito
- ječmen
- triticale neboli žitovec
- oves
- proso
- čirok
- kukuřice
- rýže
Dále používáme také tzv. pseudoobiloviny:
- pohanka
- amarant (laskavec)
- quinoa (merlík)
Všechny obiloviny obsahují v největším objemu sacharidy, které jsou tvořeny především škrobem. V zrnech najdete dále vlákninu (což je neškrobový polysacharid), bílkoviny, minerály, vitamíny a malé množství tuků.
Škrob je složka, kterou bychom se měli snažit v psí misce minimalizovat. Při jeho nadužívání totiž negativně ovlivňuje zdraví psa – může narušovat kolonie mikrobů v jeho trávicím traktu a tím narušovat jeho imunitu. Pes pak může trpět na alergie, kvasinky, záněty. Škrob samozřejmě není jen v obilovinách, ale také v bramborách, luštěninách, některém ovoci a zelenině. Pozor, pokud je něco bezobilné (grain-free), ještě to neznamená, že je tam také méně sacharidů a škrobu!
Co je to vlastně ten lepek?
Obiloviny obsahují bílkoviny – prolaminy a gluteliny. Jsou ve vodě nerozpustné, ale při styku s vodou bobtnají za vzniku gelu, který nazýváme lepek.
Lepku se také říká gluten – z latiny to znamená lepidlo. Z tohoto názvu je už asi jasné, jaká vlastnost přísluší lepku. Při zpracování těsta, kdy spojíme mouku s vodou a hněteme ji, začne lepek bobtnat, těsto drží při sobě – lepí, je tažné a pružné.
Které obiloviny lepek obsahují?
- pšenice (i její druhy semolina, špalda, kamut),
- žito
- ječmen
- triticale neboli žitovec
- a oves (oves neobsahuje lepek, ale obsahuje jinou bílkovinu, která také může způsobovat některým jedincům problémy a výrobky z ovsa mohou být kontaminovány lepkem ze strojů po předchozím zpracování jiných obilovin).
Ve kterých obilovinách lepek není?
- proso
- čirok
- kukuřice
- rýže
- pohanka
- amarant (laskavec)
- quinoa (merlík)
Lepek není i v dalších běžných potravinách např. v bramborách, luštěninách, semínkách a ořeších.
Bezobilný pamlsek je bezlepkový, ale bezlepkový pamlsek může a nemusí být bezobilný.
Pokud se tedy rozhodnete pro bezobilný směr výživy automaticky také eliminujete z krmení lepek. Pro své domácí pamlsky pak musíte hledat recepty zcela bez mouky (vyzkoušejte třeba Vaječné muffínky, Psí želé srdíčka, Dýňovou misku, Bramboráky pro psy), nebo s bezobilnou moukou.
Pro pečení s bezobilnou moukou můžete vyzkoušet kterýkoli recept PSÍHO KEKSÍKU, ale vyměníte obiloviny v receptech za bezobilnou mouku (např. kokosovou, lněnou, konopnou). Nemám to vyzkoušeno, takže vám neporadím, jaká množství použít – experimentujte, to pravé složení a poměry objevíte sami.
Když pes nemůže lepek...
Pes pro svůj život obiloviny a mouku nepotřebuje. Ale může je konzumovat, pokud je snáší.
Když pes nesnáší nějakou potravinu, nejčastěji se jedná právě o obilniny, zejména pšenici. Tato nesnášenlivost často souvisí s lepkem.
Dr. Simon
Váš pes nesnáší lepek? Nezoufejte, i tak můžete najít vhodné pamlsky právě pro něj. Buď budete hledat pamlsky bezobilné (viz. předchozí kapitola) nebo použijete pro domácí pečení bezlepkovou mouku.
Pokud chcete nebo musíte použít pro pečení bezlepkovou mouku, pak dejte přednost přirozeně bezlepkovým moukám tzn. z přirozeně bezlepkových obilovin např. jáhlová, pohanková, rýžová, amarantová, čiroková nebo některou bezobilnou pokud vám to finance dovolí.
Namíchaným bezlepkovým směskám se raději vyhněte nebo si přinejmenším před nákupem přečtěte složení. Mohou obsahovat rafinované škroby, zahušťovadla a emulgátory.
Počítejte s tím, že bezlepkové mouky se při výrobě těsta chovají trochu jinak než klasické mouky s lepkem. Lepší je vždy použít směs těchto mouk – každá mouka má trochu jiné vlastnosti a když je smícháte, můžete se tak více přiblížit k chování mouky s lepkem. Plně můžete pšeničnou mouku v receptech nahradit moukou pohankovou – tu nemusíte (ale můžete) míchat s jinou bezlepkovou moukou.
Podle čeho vybrat mouku?
Nechci používání obilovin a mouky pro psí pamlsky propagovat nebo naopak hanit. Každý si musíme najít vlastní cestu, vhodnou právě pro svého psa. V obilovinách a potažmo v moukách jsou rozdíly a vždy můžete zvolit tu obilovinu, která je pro psy více vhodná.
Pokud se rozhodnete, že vzhledem k množství pamlsků, které váš pes spořádá, vám použití klasické mouky v pamlscích nevadí, pak dávejte přednost těm moukám, které jsou celozrnné.
Celozrnné mouky mají totiž vyšší obsah vlákniny, bílkovin, minerálů a vitamínů než mouky bílé.
Celozrných mouk je v obchodech dostatečný výběr. Pokud zrovna doma žádnou nemáte a chcete péct pamlsky pro pejska, kde mouku potřebujete použít, můžete si celozrnou mouku hravě vyrobit doma – rozmixováním celozrných ovesných vloček.
Ovesné vločky jsou navíc zdrojem vlákniny, obsahují více bílkovin než jiné obiloviny a mají v sobě spoustu vitamínů a minerálů. V obchodě je seženete i v bezlepkové variantě (z provozů certifikovaných pro bezlepkovou výrobu).
Ideálně pro pečení používejte také mouky, které mají menší obsah lepku a sacharidů potažmo škrobu.
Výběr mouky dle množství lepku
Tady je volba jednoduchá – dejte přednost jakékoli bezlepkové mouce. Ve kterých obilovinách lepek není už z tohoto článku víte, teď už jen sehnat mouku nebo vločky vyrobené z těchto obilovin. Já kupuju bezlepkové mouky většinou zde na iplody.cz.
Výběr mouky dle množství sacharidů
Lepkové mouky, které jsou u nás v českých kuchyních běžně používané – pšeničná hladká, polohrubá,grahamová, špaldová včetně celozrnných variant mají množství sacharidů kolem 70g na 100g mouky. Ovesná má o trochu méně sacharidů – kolem 65g ve 100g mouky.
Běžnější bezlepkové mouky (jáhlová, pohanková, čiroková) mají stejně jako lepkové mouky obsah sacharidů kolem 70g na 100g mouky.
Kukuřičná a rýžová mouka pak mají obsah sacharidů kolem 75- 80g na 100g mouky.
Méně sacharidů má mouka amarantová a quinoa a to kolem 60g na 100g.
Nejméně sacharidů (do 25g ) obsahují bezobilné mouky např.: konopná, lněná, dýňová, kokosová.
Vidíte sami, že dle množství sacharidů jsou nejvhodnější bezobilné mouky. Pokud jsou pro vás z finančních důvodů nedosažitelné, pak všechny ostatní mouky mají obdobné množství sacharidů, takže pak si už můžete mezi moukami vybrat jen dle kritéria č.1 – tedy zvolit některou bezlepkovou nebo použít mouku ovesnou, která má přece jen o trochu menší množství sacharidů.
Jak to všechno shrnout?
Samozřejmě je mnohem důležitější, čím krmíme, než jaké dáváme pamlsky. Pamlsků bychom měli dávat jen 5-10% z celkového denního příjmu psa. Těch zbývajících 90% krmné dávky je to, co především ovlivňuje zdraví psa.
I pamlsky ale mohou být buď přínosné nebo ne nebo dokonce spíše škodlivé. I my lidé si vybíráme své pamlsky. Pro naše tělo je rozdíl, když si dáme velkosériově vyráběnou sušenku z obchodu nebo domácí sušenku z celozrné mouky. Rozdíl je ve složení a čerstvosti. Stejně tak bychom si měli vybírat i u pamlsů pro naše chlupáče.
Pamlskem chceme pejskovi dát něco navíc, něco dobrého, ideálně zdravého a pro psa přínosného. Protože každá výživově hodnotná a zdraví prospěšná mňamka, kterou psovi dáte, se počítá.
Obiloviny a mouka nejsou přirozeným krmivem psa. Zdravému psovi v menším množství obiloviny ale neublíží.
Obiloviny podávat můžete, ale nemusíte a jsou případy, kdy je to vyloženě nevhodné. Neměly by se podávat psům kteří mají rakovinu, alergie (zejména potravinové), nemoci kloubů, epilepsii anebo bojují s kvasinkovou infekcí. (Dr. Simon).
Kdo pro psy peče, tak ví, že s těstem zcela bez mouky nebo obilovin se pracuje špatně – nějaké vykrajovánky jednoduše dělat nemůžete. Protože rozjíždím pekárnu pro pejsky, chtěla jsem si o obilovinách a moukách zjistit co nejvíce informací a vybrat si ty, které můžu pro některé palmsky používat.
Pokud používám obiloviny, pak přednost dávám obilovinám s nízkým obsahem lepku nebo bezlepkovým. Nejčastěji jsou to ovesné nebo jáhlové vločky, pohanková, jáhlová nebo rýžová mouka, rýže, jáhly, z pšeničných mouk používám v malém množství jedině plnohodnotnou celozrnou mouku.
Teď už i vy máte informace, které vám mohou pomoct vybrat si pro domácí pečení dobrot pro pejsky ty správné obiloviny, pokud se rozhodnete je použít :).
Pac a pusu,
Jana a Aristo
p.s.: Jestli se vám článek líbil, sdílejte ho prosím, ať si o obilovinách a moukách může přečíst co nejvíce pejskařů :).
Zdroje:
www.dogsnaturallymagazine.com/
www.kaloricketabulky.cz